CykelKoll – ökat kombinerat resande med cykel och kollektivtrafik
CykelKoll 2324 är ett projekt med syfte att utveckla och testa pilotprojekt för att göra det lättare att kombinera cykel med tåg i Västra Götalandsregionen. Projektet har drivits av Trivector Traffic tillsammans med Point AB på uppdrag av Västtrafik och Västra Götalandsregionen.

Förstudie och koncept
Västra Götalandsregionen, VGR, har tillsammans med Västtrafik påbörjat ett arbete för att förbättra möjligheterna att kombinera cykel och kollektivtrafik. I ett första skede av arbetet togs våren 2022 en förstudie fram, med ett koncept för “Integrering av cykel och kollektivtrafik”. Konceptet består av sex olika delar, eller pusselbitar, som var och en representerar ett område som gör kombinationsresan mer attraktiv ur resenärens perspektiv.
Konceptet innehåller även en arbetsprocess för implementering av åtgärder som ska ses som en vägledning för att säkerställa att rätt åtgärder väljs och genomförs på rätt plats.

Figur 1. För att skapa förutsättningar för kombinationsresor krävs ett helhetstänkt med olika typer av åtgärder. Källa: Västtrafik
CykelKoll 2324
Syftet med projektet CykelKoll 2324 har varit att bidra till att det blir enklare att göra kombinerade resor med cykel och kollektivtrafik inom Västra Götaland, så att ett “cykelintegrerat kollektivtrafiksystem” skapas. Målet har varit att bidra till att kunskapen och erfarenheterna ökar om hur Västtrafik och Västra Götalandsregionen ska arbeta med kombinationen cykel och kollektivtrafik.
En viktig del för att nå dessa mål har varit att testa det i förstudien framtagna konceptet och arbetsprocessen – och testa åtgärder i verklig miljö. Vilken typ av åtgärder som genomförts har varit av sekundär karaktär, men det har lagts stor vikt vid att åtgärderna ska vara verklighetsförankrade och gärna få leda till att insatser blir bestående.
De piloter som genomförts har varit ett verktyg i en lärandeprocess. Fokus har legat på tillämpning, dvs. att utforska roller, ansvar och mandat mellan aktörer, vilken samordning och koordinering som krävs för att integrera cykel och kollektivtrafik, att utforska en process där relevanta åtgärder för en specifik situation implementeras, samt hur primärt Västtrafik ska arbeta med integrering av cykel i kollektivtrafiksystemet.
Piloter
I projektet har fyra olika piloter genomförts, som tillsammans täcker in olika delar av konceptets pusselbitar:
Cykel på Tåg
För att underlätta att ta med cykel på tåg byggdes fyra av Västtrafiks tåg om, där vagnar i varje tåg inreddes med cykelställ och tydliga dekaler på in- och utsidan av tåget som visade var cykeln skulle ställas. Den utvärdering som gjorts visar att testet har tagits emot bra av både resenärer och tågvärdar. Under 2025 planerar Västtrafik bygga om fler tåg baserat på pilotens lärdomar.

Källa: Västra Götalandsregionen, Point AB, Trivector Traffic AB
Cykelboxar vid Bohus station
För att öka säkerhet och trygghet att parkera sin cykel installerades låsbara cykelboxar vid pendeltågstationen Bohus i Ale kommun. En grupp av testresenärer har provat cykelboxarna med gott resultat.

Källa: Västtrafik
Hyrcyklar i Bengtsfors och Bäckefors
För att främja arbets- och studiependling med cykel och kollektivtrafik i mindre orter har hyrcyklar ställts upp vid busstationerna i Bengtsfors och Bäckefors. Piloten har inneburit samarbete mellan Västtrafik, Bengtsfors kommun och det lokala näringslivet.

Källa: Västtrafik
Säkrare cykelpassage till Henån busstation
För att uppmuntra ökat resande med cykel till Henån busstation togs ett förslag på utformning av säker cykelpassage i en korsning fram. Dessutom påbörjades diskussioner om utveckling av konceptet ”cykelvänlig hållplats”.
Lärdomar
Kombinationsresor omfattar de facto flera olika färdsätt, trafikkoncept och tjänster. Pilotprojektet har visat på utmaningarna som finns när aktörer med olika ansvar och rådighet ska hitta nya sätt att samverka kring ”hela resan”. Det har därför varit viktigt att inom piloterna utforska rollfördelning, ansvarsfördelning och mandat mellan Västtrafik, kommuner och privata aktörer.
Projektet har visat att det också behövs ett tydligt ledarskap och engagemang i frågan för att samverkan mellan olika aktörer ska fungera. Innovation kan således handla om arbetssätt lika mycket som om nya tjänster. Genom ett tydligt arbetssätt kan åtgärder för att öka det hållbara resandet får större effekt och uppskalningspotentialen riktas till rätt platser.
I två av tre piloter har åtgärder genomförts (tydligare markering för cykel på tåg och cykelboxar vid tågstationer) som har visat sig ha potential att öka kombinationsresandet. Genomförda utvärderingar visar att resenärerna är nöjdare och känner sig tryggare, vilket borgar för ett fortsatt hållbart resande.
Fortsatt arbete
Baserat på de erfarenheter som har gjorts i de olika piloterna har ett förslag till utvecklat koncept och arbetsprocess för arbetet med cykelintegrerad kollektivtrafik tagits fram.

Figur 2. Utvecklat koncept och arbetsprocess. Bild: Agnieszka Madej, Point
De viktigaste rekommendationerna är att:
- Skapa en grupp/organisation som säkerställer genomförande av CykelKoll-projekt, erfarenhetsåterföring och lärande.
- Fortsätta utforska och stärka Västtrafiks roll i arbetet med att skapa ett cykelintegrerat kollektivtrafiksystem.
- Satsa på att förbättra för befintliga resenärer, inte bara på åtgärder för att locka nya.
- Våga inleda dialog tidigt med kommuner och andra aktörer för att anpassa åtgärder till platsspecifika förutsättningar, snarare än att utgå från databearbetning för att maximera potential.
- Initiera projekt tillsammans med kommuner och andra aktörer som förenklar kombinerade resor. Dialogen och förankringen är av största vikt för genomförandet och behöver få ta tid.
- Västtrafiks samhällsutvecklare bör ha en given plats i dialog och val av åtgärder.
Vill du veta mer om projektet, kontakta gärna Caroline Mattsson eller Kristofer Levin på Trivector Traffic.