Hållbar mobilitet i småhusområden
Biltrafiken i småhusområden står för en stor del av hushållens energianvändning och kostnader samt bidrar till en negativ påverkan på miljön. I en förstudie inom ramen för BeSmå har Trivector Traffic undersökt nuvarande mobilitetsmönster och attityder till olika lösningar för en mer hållbar mobilitet i småhusområden.

Potential att minska bilanvändningen
Kunskapen om mobilitet i småhusområden är begränsad, särskilt kring alternativ till privat bil och hushållens attityder till dessa. Tidigare studier har främst fokuserat på centrala och kollektivtrafiknära lägen där alternativen till bilen är goda. För småhusområden saknas däremot en tydlig bild av hur alternativ till den egna bilen kan fungera.
Småhusområden präglas av ett stort bilberoende men det finns potential att minska bilanvändningen genom bättre mobilitetsalternativ. Bildelning, elcyklar och kollektivtrafik kan vara alternativ men kräver både praktiska lösningar och förändrade beteenden. En nyckelutmaning är att skapa en pålitlig och tillgänglig tjänst som gör det enklare för hushåll att minska sitt behov av bil.
Förstudien bygger huvudsakligen på två delar. Den första delen är en riktad resvaneundersökning till 15 000 slumpvis utvalda personer boende i småhus. I undersökningen frågas också efter kunskap, inställning och attityder till olika alternativ till egen bil. Den andra delen är intervjuer med aktörer för mobilitetstjänster som kan vara intressanta för småhusområden. Utifrån de två delarna görs potentialbedömning och diskussion av olika lösningar för hållbar mobilitet i småhusområden.
Resultat av förstudien
- Hög tillgång till bil i småhusområden – 96 procent av hushållen i studien har tillgång till bil, med ett genomsnitt på 1,5 bilar per hushåll. Andelen elbilar och laddhybrider är högre än genomsnittet vilket kan kopplas till enklare hemmaladdning. Hushåll med elbilsladdning har också i högre grad solcellsanläggning.
- Begränsad erfarenhet av alternativ – Få hushåll har provat bildelning eller lastcykel, men 12 procent är intresserade av bildelning och många tror att elcyklar och ellastcyklar kan ersätta vissa bilresor.
- Bildelning i småhusområden – Bildelning har hittills fokuserats till större städer och mer centrala lägen. Potentialen där är långt ifrån uttömd. När etablering skett centralt kan det expandera längre ut till småhusområden.
- Peer-to-peer bra start– En peer-to-peer lösning kan vara lättare att etablera i småhusområden framför kommersiella stationära bilpooler.
- Intresse för alternativa transportmedel – Många hushåll ser en potential i elcyklar och ellastcyklar för att ersätta bilresor, särskilt vid inköp, fritidsresor och paketleveranser.
I förstudien ges också förslag på hur man skulle kunna gå vidare i ett demonstrationsprojekt där en kombination av bildelning och ökad tillgång till elassisterade lastcyklar testas i småhusområden.
Är du intresserad av rapporten hittar du den på BeSmå:s sida: Hållbar mobilitet i småhus – Besmå
Om BeSmå
Beställarnätverket BeSmå är ett nätverk som syftar till att driva utveckling och vara en arena för att minska energianvändningen i småhussektorn. Nätverket är öppet och inkluderande för professionella aktörer som verkar för en energieffektiv småhussektor, och medlemmarna bidrar med finansiering till nätverket i form av egen tid. BeSmå är ett av flera behovsägarnätverk som finansieras av Energimyndigheten.
Mer information
För mer information kontakta gärna:
Håkan Johansson, 010-456 56 79, hakan.johansson@trivector.se