Ny forskning visar att en liten del av befolkningen står för en stor del av bilresorna

2025-04-28
Framtidssäkrad samhällsplanering
Forskning

För att nå klimatmålen krävs en kraftig minskning av bilresandet – men lösningarna måste ta hänsyn till människors olika livssituationer. Ny forskning visar att en liten del av befolkningen står för en stor del av bilresorna, vilket ställer krav på riktade åtgärder.

Man åker tåg

Ekonomiska styrmedel räcker inte – det behövs också attraktiva alternativ, särskilt för grupper som äldre och boende utanför tätorter. Rättvisa och tillgänglighet är avgörande för att skapa både acceptans och verklig förändring.

För att klimatomställningen ska gå tillräckligt snabbt krävs kunskap om hur olika styrmedel påverkar människors beteenden. Det är avgörande både för att rikta resurser effektivt och skapa acceptans – vilket i sig är en förutsättning för att åtgärderna ska få effekt.

Internationell forskning visar att rättvisa och tillgänglighet är centrala för ett hållbart transportsystem. För att förena miljömässig hållbarhet med social rättvisa krävs därför både övergripande strategier och noggrann analys av konkreta åtgärders sociala effekter.

I forskningsprojektet Individvariationer har vi, tillsammans med Lunds universitet, analyserat detaljerade resvanedata från cirka 475 personer under en hel månad. Det ger en mer nyanserad bild av hur människor faktiskt reser över tid – och vilka beteendeförändringar som krävs.

Vi har utgått från sex scenarier i Berg et al. (2023), som visar att bilresandet per capita behöver minska med mellan 21 och 47 % för att Sverige ska nå klimatmålen – även med en elektrifierad och delad bilflotta. I vår studie kör befolkningen i snitt 31 km per person och dag, vilket stämmer väl med nationell statistik (RVU Sverige). I ett scenario där vi behåller två tredjedelar av dagens nivå hamnar målet på 20 km – och i det mest krävande scenariot på 16 km.

Vår klusteranalys visar att en majoritet redan kör relativt lite – i snitt 15 km per dag. Samtidigt står en mindre grupp, de så kallade ”bilklustren”, för 67 % av biltransportarbetet, trots att de bara utgör 36 % av befolkningen.

Det är tydligt att en enda strategi inte räcker. Åtgärderna måste möta människors olika vardagsvillkor. Ekonomiska styrmedel och lagar behövs, men utan bättre alternativ för bilklustren når vi inte eftersträvad förbättring. Män, seniorer (65+) och boende utanför tätorter är överrepresenterade i dessa grupper. För seniorer, ofta med goda resurser men invanda beteenden, kan exempelvis prova-på-erbjudanden för kollektivtrafik t ex i samband med uttag av pension göra skillnad. Och vore inte stand by-biljett för pensionärer på tåg värt att testa?

Nya attraktiva lösningar för fritidsresor är en nyckelfråga liksom krav på resepolicyer och synliga alternativ vid bostäder och arbetsplatser som underlättar för fler att följa med på resan mot ett bättre, rättvist och hållbart transportsystem.

Mer information

För mer information kontakta gärna:

Lena Smidfelt Rosqvist, 010-456 56 10, lena.smidfelt@trivector.se