Ny guide! Från otrygga p-garage till levande mobilitetshus

2025-01-14
Human mobilitet
Delad mobilitet
Fastighetsutveckling
Social hållbarhet

Från otrygga p-garage till levande mobilitetshus – en guide till inbjudande och trygga mobilitetshus som stödjer hållbara resvanor, bidrar till gemenskap och berika grannskapet. Dagens parkeringsanläggningar från 1950–70-talet är överdimensionerade och enformigt utformade för bilresor. De är slitna och upplevs som otrygga, både av användare och boende i grannskapet.

Problem med otrygghet och kriminalitet gör att bostadsbolag, fastighetsägare och kommuner i vissa fall är tveksamma till att investera i nya mobilitetshus.

En grov bedömning är att det kan finnas ca 4000 parkeringsanläggningar i Sverige – en stor resurs för omställning som kan tillgängliggöra hållbara alternativ för ett stort antal boende och minska behovet av egen bil.

Från otrygga p-garage till levande mobilitetshus är ett projekt där vi undersökt hur utformning påverkar trygghet och trivsel samt kan stödja hållbara resvanor. Målgrupp är fastighetsägare, bostadsbolag, parkeringsbolag, kommuner och arkitekter som vill omvandla parkeringsanläggningar till mobilitetshus, men kan även användas vid nybyggnation.

I projektet har utmaningar i dagens parkeringsanläggningar kartlagts och analyserats – och möjliga lösningar tagits fram, i form av rekommendationer och gestaltningsprinciper. Projektets resultat bygger på en kombination av kunskap från fallstudier, praktisk erfarenhet och tidigare forskning, bland annat beteendevetenskapliga studier.

Projektets resultat finns sammanställda i en guide med kunskap om hur anläggningar kan utformas där olika användargrupper känner sig trygga, inbjudna och inspirerade att använda och resa mer hållbart. Guiden innehåller två delar:

  • Arbetssätt och metodik för kartläggning av platsens förutsättningar och för val av mobilitetslösningar.
  • Hur anläggningen möter grannskapet, hur den disponeras och utformas samt hur den organiseras och förvaltas.

Projektet drevs av Trivector Traffic, RISE och Nyréns Arkitektkontor i samarbete med Familjebostäder och Rikshem samt med stöd av Vinnova.

Guiden har författats av Trivector Traffic, RISE och Nyréns Arkitektkontor.

Guiden kan laddas ner här.

Från otrygga parkeringsgarage till levande mobilitetshus

Kontakta oss gärna:

Malin Gibrand, 010-456 56 72, Affärsområdesansvarig Human Mobilitet