Delad mobilitet

    Delade mobilitetstjänster som en del av vardagen

    Bilpool, hyrbil, fordonspool – möjligheterna att inte äga en egen bil ökar. Och varför äga själv, om du kan låna, hyra eller dela och slipper både kostnader och besvär? Men det är inte bara bilen som du kan dela med andra. Lånecykel, hyrcykel och elsparkcykel är andra exempel på delade mobilitetstjänster som utvecklas snabbt med digitalisering och delningsekonomi som starka drivkrafter.

    Delad mobilitet genom mobilitetsthubb_MoBo, TIP, Studio Suberb

    De senaste årens utveckling av mobilitetstjänster ger nya möjligheter för kommuner, verksamheter, transportföretag och olika typer av tjänsteföretag. Oavsett om du är stadsplanerare eller affärsutvecklare hjälper vi dig med rätt underlag för beslut kring mobilitetstjänster.

    Trivector Traffic kombinerar kunskap om nya mobilitetstjänster med tidigare erfarenhet kring klassisk kollektivtrafik, resenärsbeteenden, implementering, och policyrekommendationer. Vi ser med stort intresse på alla nya möjligheter och deltar aktivt i arbetet med att utveckla dem. Samtidigt studerar vi noggrant de potentiella risker som äventyrar ett hållbart transportsystem.

    Mobilitetshubbar eller mobilitetshus

    Delade mobilitetstjänster kan samlas i mobilitetshubbar eller mobilitetshus som ett sätt att förenkla resandet och vardagen för boende, verksamma eller besökare. En mobilitetshubb är en fysisk plats som ger tillgång till olika delade mobilitetstjänster, ex. cykelpool och bilpool. Rätt utformat kan mobilitetstjänsterna både minska behovet och skälen till att äga en bil – både i företaget, i fastigheten och i stadsdelen.

    Våra konsulttjänster inom delad mobilitet

    Vi kan hjälpa till med att ta fram strategier och policyrekommendationer, scenariobeskrivningar, konsekvensanalyser och utvärdering av effekter av delade mobilitetstjänster.

    Vi hjälper även till med att utveckla koncept med mobilitetstjänster för mobilitetshubbar, mobilitetshus och bilfritt boende i anslutning till ett företag eller andra verksamheter, i fastigheten/grannskapet, på kvartersnivå, i anslutning till kollektivtrafiken eller i form av en öppen mobilitetshubb.

    Vad du vinner på att ta hjälp av oss

    • Mer attraktiva stadsmiljöer med för platsen anpassade mobilitetstjänster
    • Mindre biltrafik i stadsmiljön
    • Minskad efterfrågan på bilparkering
    • Minskad klimatpåverkan och effektivare markutnyttjande
    • Utveckling av ett modernt transportsystem sett ur alla hållbarhetsperspektiven
    • Effektivare nyttjande och socialt rättvisa mobilitetstjänster

    Aktuellt

    Ny guide! Från otrygga p-garage till levande mobilitetshus

    Från otrygga p-garage till levande mobilitetshus – en guide till inbjudande och trygga mobilitetshus som stödjer hållbara resvanor, bidrar till gemenskap och berika grannskapet. Dagens parkeringsanläggningar fr...

    2025-01-14
    Human mobilitet
    Delad mobilitet
    Fastighetsutveckling
    Social hållbarhet

    Kontakta oss

    Caroline Mattsson

    Affärsområdesansvarig Robusta transportsystem

    caroline.mattsson@trivector.se

    010-456 56 43

    Felix Sjölin

    Felix Sjölin

    Fokusområde delad mobilitet

    felix.sjolin@trivector.se

    010-456 56 46

    Ladda ner vårt white paper om transport som tjänst. Författare: Emma Lund

    Transport som tjänst, eller Mobility as a Service (MaaS) är hett i diskussionen om framtidens transporter. Men vad är egentligen transport som tjänst, hur långt har utvecklingen inom området kommit, och vilka problem kan det vara lösningen på?