Buss på nytt sätt
Hur ska inredningen se ut för att fler ska vilja resa kollektivt? Kanske finns det bättre, mer effektiva och bekväma sätt att inreda en stadsbuss än att placera en lång följd av säten efter varandra? Skånetrafiken arbetar aktivt med frågan och har tagit fram en konceptbuss där de med resenärernas hjälp ska prova sig fram till den bästa inredningen. Nu testas konceptbussen i Malmö.
Skånetrafiken har undersökt vad dagens resenärer och de som idag inte reser kollektivt har för behov och önskemål.
– Väldigt lite har hänt vad gäller utvecklingen av funktionerna inne i bussen sett utifrån ett kundperspektiv. Skånetrafiken vill utmana det klassiska sättet att se på inredning och funktionell design för att på så sätt förbättra både tillgänglighet, flöde och identitet, säger Anna Archer Skånetrafikens produktstrateg.
Fyra tydliga behov eller önskemål stod ut i resultatet. Resenärerna vill kunna koppla av under resan, tidvis vara i sin egen bubbla, jobba ibland och vara social ibland. Utifrån detta har Skånetrafiken tagit fram en konceptbuss som nu testas i stadstrafik.
Tillgänglig för alla
Den speciella konceptbussen har ”bardiskar” att hänga på, soffhörna för de som åker många tillsammans, ett ”mer vänligt” ljus, rejält med plats för barnvagnar och rullstolar samt stänger att hålla i som passar resenärer av olika längd. Här kan du gå på genom vilken dörr du vill och blippa ditt kort. Du kan också ladda din mobiltelefon, se om föraren uppfattat att du tryckt på stoppknappen och få aktuell information via skärmar inne i bussen.
Samla in resenärernas åsikter
Konceptbussen har testats i Kristianstad under hösten 2016, och från 13e februari går den på linje 8 i Malmö. Trivector samlar in resenärernas åsikter om den nya inredningen. Skånetrafiken vill veta vad resenärerna tycker om trygghet, komfort och service samt hur de upplever att gå ombord på konceptbussen. Resenärernas svar kommer utvärderas och användas för att senare bygga bättre och mer attraktiva stadsbussar.
Mer information
Läs mer om kollektivtrafik i staden.
Läs om resvaneundersökningar
Eller kontakta Lena Richardson.