Nya bostäder och mer hållbar mobilitet i Lund

2025-04-23
Samskapad stadsutveckling

Strax söder om Lunds stadskärna, längs Södra vägen, pågår ett flertal projekt med nya bostäder där olika mobilitetstjänster helt eller delvis ersätter privata bilplatser. Trivector har bidragit med expertkunskap inom hållbar mobilitet för att föreslå och motivera lämpliga lösningar för att skapa attraktiva bostäder. I ett större perspektiv bidrar det till att fler boende får tillgång till ett bredare utbud av mobilitet och en förändrad syn på mobilitet och parkering, som bidrar till kommunens övergripande mål.

cykelskrapan i Lund

Bilfritt boende som mobilitetslösning

Sedan 2021 har Trivector tagit fram utredningar för totalt fyra nya flerbostadshusprojekt längs Södra vägen i Lund, tre helt utan egna bilplatser och ett med reducerat parkeringsutbud. Det första är en ombyggnad av en befintlig kontorsbyggnad till bostäder, vid stadsdelscentrat Karhögstorg. Inledningsvis var tanken att bilparkeringen skulle lösas i ett planerat underjordiskt garage under den obebyggda grannfastigheten, men snart stod det dock klart att en sådan lösning skulle bli för dyr. Att lösa parkering på annat sätt i närområdet var heller inte möjligt, så valet föll på att gå vidare med att istället ersätta all bilparkering med andra mobilitetstjänster (benämnt ”bilfritt boende” i kommunens parkeringsnorm).

En utmanande uppgift med tanke på att fastigheten redan var bebyggd och att ramarna för utformningen till stor del redan var satta. En viktig del av lösningen blev att göra plats för cykelparkering och andra cykelfaciliteter (serviceutrymmen och cykeltvätt) på markplan, samt att tillgängliggöra källarplanet genom en låglutande ramp och dörrautomatik för att göra det enkelt att cykla till och från cykelparkeringen. Dessutom tillhandahölls bil- och cykelpool genom MaaS-tjänsten EC2B. Så gick det till när ”Skatteskrapan” blev ”Cykelskrapan”.

Lägenheterna är nyligen inflyttade och än så länge är intrycket att hyresgästerna är mycket nöjda med mobilitetslösningarna, säger Stina Trimark, projektchef på Brinova som äger och förvaltar fastigheten:

”Vi kan varmt rekommendera Trivectors kompetens inom parkering och mobilitet till andra som jobbar för att minska efterfrågan på parkering och tillhandahålla hållbara transportlösningar.”

Fortsatt utveckling med Cykelhuset

Efter att Cykelskrapan beviljats bygglov var det dags för grannfastigheten. Detaljplanen pekade redan från början ut denna som en kandidat till bilfritt boende och svårigheten att lösa parkering inom fastigheten och i närområdet gjorde detta till en förutsättning för att alls kunna bebygga fastigheten. Med omsorgsfullt utformad cykelparkering i markplan och bland annat tillgång till bil- och cykelpool beviljades även ”Cykelhuset” bygglov och där pågår nu markarbeten.

En bärande idé i utredningarna för både Cykelskrapan och Cykelhuset är att detta inte rör sig om enskilda kvarter och unika experiment, utan om delar i en större stadsutveckling. Befintlig bebyggelse från 1950-talet och framåt, med god tillgång till parkering, kompletteras nu med bostäder för en målgrupp som inte kan eller vill äga egen bil. Det är helt i linje med Lunds kommuns mål om framtida färdmedelsfördelning och ett mer hållbart transportsystem. Utredningarna betonar också kommunens roll i att stödja det nya beteende och resande som dessa projekt representerar. Vill man att bilinnehav och bilresande ska förändras så måste parkering på allmän platsmark regleras för att skapa tydliga incitament att välja bort den egna bilen till förmån för alternativen.

Samverkan och spridning till nya projekt

Löpande kommunikation med kommunens trafikplanerare och bygglovshandläggare har varit en nyckel för att skapa samsyn, vilket bekräftas av Annika Selin, projektkoordinator på K-Fastigheter som utvecklar Cykelhuset:

”Trivectors utredning svarade på alla frågor och det krävdes inga kompletteringar från kommunens bygglovsavdelning – allt var solklart!”

Parallellt med dessa båda projekt har Trivector också arbetat med projekten Råbykungen och Stenkrossen, längre österut längs Södra vägen, åt det kommunala fastighetsbolaget LKF. De är ännu inte färdiga för bygglov, men Råbykungen har planerats med reducerade parkeringstal och Stenkrossen som bilfritt boende. Tillsammans med Cykelskrapan och Cykelhuset bidrar dessa projekt inte bara med nya bostäder, utan med nya, hållbara resmöjligheter och resvanor, och en större valmöjlighet för de som hellre vill ha tillgång till bil- och cykelpool än parkering. Förhoppningen är att de även kan utgöra exempel på hur framtidens hållbara mobilitet kan se ut och förändra synen på parkering för nya bostäder.

Mer information

Vill du veta mer om projektet är du varmt välkommen att kontakta: