Hållbart trafiksäkerhetslyft för din kommun
Lyfta trafiksäkerheten? Kan vi inte redan det här med trafiksäkerhet? Nollvisionen har vi ju haft sedan 1997.
Jo, visst finns det god kunskap om trafiksäkerhet. Men samtidigt skadas 7000 personer allvarligt i vägtrafiken varje år. Vi har också nya utmaningar och möjligheter som gör att vi måste se på trafiksäkerhet med nya ögon och använda nya angreppssätt. Till exempel:
Hur får vi fler att gå och cykla och samtidigt se till att ingen skadas allvarligt? Och hur får vi med trafiksäkerheten i hållbarhetsomställningen av våra städer och transporter? Hur ser en hållbar och inkluderande trafiksäkerhet ut?
Denna kurs ger inspiration, kunskap och färdigheter för att arbeta för ett hållbart trafiksäkerhetslyft på lokal nivå och som en del i det trafikstrategiska arbetet. Utgångspunkt är SKR:s verktyg för systematiskt trafiksäkerhetsarbete i kommuner: Trafiksäkerhetslyftet. Inspel hämtas också från vår forskning om trafiksäkerhet som del i hållbarhet och aktivt resande.
Kursinnehåll
Kursen är en digital kurs och ges under två halvdagar. Det finns en mindre hemuppgift för deltagarna att göra inför det andra kurstillfället. Hemuppgiften har fokus på den egna kommunen/organisationen och skickas ut i god tid före kursen. Feedback ges på hemuppgiften.
Kursen innehåller följande huvudsakliga delar:
Grundläggande trafiksäkerhetsförståelse med utgångspunkt i Nollvisionen som riktning och approach för trafiksäkerheten, och systemsynen i det säkra systemet (trafikant, fordon, infrastruktur). Vi lär oss de grundläggande begreppen (exponering, konsekvens, risk) och effektsambanden. Vi bekantar oss med de grundläggande förutsättningarna för trafiksäkerhet som man bör ha ”i bakhuvudet” oavsett om man är trafiksäkerhetsexpert eller arbetar bredare.
Vad är en hållbar trafiksäkerhet? Om utvecklingen av trafiksäkerhetsarbetet i Sverige och globalt där Nollvisionen numera är en del i hållbar utveckling och en hälsofråga. Hur påverkar en utgångspunkt i Agenda 2030 hur vi arbetar med trafiksäkerhet? Vad betyder det konkret för kommuner, regioner och andra aktörer?
Trafiksäkerhet för vem? Om trafiksäkerhet för olika grupper av trafikanter och medborgare. Trafiksäkerhetslyftet innebär fokus på gående och cyklisters trafiksäkerhet och trygghet. Vi tar också på oss genusglasögonen på trafiksäkerhetsarbetet men också andra sociala perspektiv.
Insatsområdena i ett systematiskt trafiksäkerhetsarbete: Översikt för de olika delarna i trafiksäkerhetsarbetet utifrån de roller och påverkansmöjligheter som kommuner har. Vi utgår från Trafiksäkerhetslyftets teman:
- Tema 1: Organisation, styrning och samverkan
- Tema 2: Trafiksäkerhet i fysisk planering
- Tema 3: Trafikplanering, trafiksäkerhetsåtgärder och trafikreglering
- Tema 4: Drift och underhåll
- Tema 5: Trafiksäkerhet i byggskede
- Tema 6: Resor i tjänsten och egna transporter
- Tema 7: Trafiksäkerhet i inköp och upphandling
- Tema 8: Beteendepåverkande åtgärder
Det trafikstrategiska arbetet som plattform för trafiksäkerheten: I denna del av kursen fördjupar vi oss i tema 2–3 i Trafiksäkerhetslyftet. Ett trafiksäkerhetsarbete i linje med Agenda 2030 innebär att ta avstamp i synergierna med andra mål. Samtidigt måste motstående intressen hanteras på ett systematiskt sätt. För detta är det trafikstrategiska arbetet i kommunen, och analyserna på nätnivå och med systemperspektiv, en viktig plattform.
Reflekterande och lärande för dig och din kommun: Om läget och möjligheterna till ett ”trafiksäkerhetslyft” i din egen kommun utifrån de olika delarna i trafiksäkerhetsarbetet. Detta moment genomsyrar hela kursen från början till slut. Målet är att du som deltagare ska få med dig en lägesbild och en handlingsplan för hur du konkret kan gå vidare efter kursen.
Målgrupp
Kursen som vänder sig till alla som vill putsa trafiksäkerhetglasögonen och skärpa till dem med lite nytt hållbarhetstänk. Men också till alla som arbetar med hållbarhet eller aktivt resande som vill förstå mer om hållbar trafiksäkerhet. Inte minst dig som arbetar i en strategisk roll.
Kursen vänder sig till kommuner, men är en kurs som även regioner, Trafikverket och andra statliga myndigheter kan ha nytta av i sin samverkan med kommuner eller i sitt eget arbete. Och vi vänder oss även till andra organisationer och till forskare som vill pusta trafiksäkerhetsglasögonen lite.
Kursledare
Hanna Wennberg samt medverkande föredragshållare. Hanna har lång erfarenhet från systematiskt trafiksäkerhetsarbete på nationell och lokal nivå, både som konsult och från anställning på Trafikverket. Hanna är disputerad i trafikplanering och forskar inom implementering av trafiksäkerhet som del i hållbarheten med fokus på systematik, målintegrerande arbetssätt och säkerhetskultur. Hon har utvecklat flera handböcker och verktyg, till exempel Trafiksäkerhetslyftet, Trafiksäkra verksamheten och GCM-handboken.
Allmänna villkor för kursbokning
Avbokning av kurs/inställd kurs
- Anmälan är bindande, men om deltagaren skulle få förhinder går det bra att spara sin plats till ett nytt tillfälle alternativt ge bort sin plats till en kollega. Kontakta kursledaren för en överenskommelse.
- Vi förbehåller oss rätten att ställa in eller flytta fram en kurs om antalet anmälningar är för litet. Om kursen ställs in betalas hela anmälningsavgiften tillbaka.
Läs våra allmänna villkor för kursbokning i sin helhet.