Spårvägsutformning
Lär dig att utforma modern spårväg i staden – från spårgeometri till växeldesign. Den här kursen tar ett helhetsgrepp kring de frågor som den som ska utforma en spårväg behöver ta hänsyn till vid spårprojektering i stadsmiljö. Det är stora skillnader mellan en järnvägs och en spårvägs krav på geometrier i såväl spår som växlar.
Det ställs idag höga krav på spårvägen, resenärer sätter krav på snabbhet, säkerhet och inte minst bekvämlighet. Hur snäv kan man då göra kurvan och hur lägger man växlarna? Med tanke på att spårvägslinjerna ofta ligger fast i hundra år, så är det smart att placera den rätt från början. Kursen beskriver därför hela spektret från detaljaspekter, så som växeltyper och övergångskurvor, eller hur man undviker vagabonderandeströmmar till övergripande faktorer likt lokala regelverk och spårvägens roll i staden.
Kursledare med djup kunskap
Kursen tar avstamp i Stig Hammarsons djupgående kunskap om spårvägsprojektering och spårvägsgeometri. Stig är Sveriges ledande expert på utformning av spårvägens geometri, växlar, korsningar och andra specialiteter som skiljer spårväg från järnväg. Stig har över 50 års erfarenhet i ämnet spårväg i förstudier och integration i detaljplaner. Ta chansen att träffa Stig och ställ dina kluriga frågor direkt till honom!
PG Andersson är kollektivtrafikexpert och har deltagit i och projektlett en mängd uppdrag inom det breda kollektivtrafikområdet, däribland projekt med spårväg som huvudingrediens i alla svenska spårvägar och sådana som vill bli som till exempel Lund och Uppsala.
Kursinnehåll
– Spårvägen i staden: Dess roll och potential
– Regelverk och gränsvärden
– Utformning av spårväg och dess geometri
- Svepkontroller och spårvagnstyper
- Konsten att göra en bra linjeföring
- Gatuspår och särskild banvall
- Växeltyper och korsningar i gatuspår
- Övergångskurvor och bockningsritningar
- Konsten att göra en bra montering
– Frågestund med Stig och PG
Efter kursen
Efter kursen har du/kan du:
– Bättre förståelse för spårvägens egenart.
– Bättre förståelse för spårvägens roll i stadsrummet.
– Bättre förståelse för vad som skiljer mellan spårväg och järnväg.
Målgrupp
Kursen vänder sig till alla som har behov av att kunna utforma spårväg i staden, t ex som spårprojektör och är eller kommer att vara involverade i spårvägsprojekt.
Agenda
Kursen genomförs under en dag i oktober i centrala Göteborg, klockan 9-17.