“Hyresgästers pendling är vår största utsläppspost”
Intervju med Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan. Efter att ha läst Vasakronans nyligen publicerade hållbarhetsrapport för 2024 blev Anna Stankovski Clark imponerad av att bolaget valt att lyfta fram sina egna och hyresgästers pendlingsresor som en del av sitt klimat- och hållbarhetsarbete – något som fortfarande är relativt ovanligt i fastighetsbranschen.

Nyfiken på vad som låg bakom detta ställningstagande, tog hon kontakt med Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan sedan 2008, för en kort intervju. Här berättar Denell om drivkrafterna, utmaningarna och varför de hoppas att fler ser värdet i att arbeta aktivt med frågan.
Pendlingsresor som en del av hållbarhetsarbetet
Vasakronan sticker ut i fastighetsbranschen – inte bara för sitt miljöcertifierade fastighetsbestånd, utan också för att de i över 15 år arbetat systematiskt med hållbarhetsarbete, inklusive att samla in data om sina hyresgästers pendlingsresor. Anna Denell, hållbarhetschef sedan 2008, förklarar varför de valde att ta med just pendlingsdata i sitt klimatredovisningsarbete, trots att det inte är ett formellt krav.
– När vi började arbeta med scope 3-utsläpp insåg vi snabbt att hyresgästernas pendling till och från våra fastigheter var en betydande faktor – det blev vår enskilt största utsläppspost, säger hon.
Klimat och kundnytta i samspel
Vasakronan äger och förvaltar kontorsfastigheter i Sveriges fyra största städer. Klimatarbetet har länge varit en central del av bolagets strategi. Redan tidigt började de samla in pendlingsdata via enkäter vart tredje år som en del av miljöcertifiering enligt LEED, och 2013 blev de först i Europa med att LEED-certifiera ett befintligt fastighetsbestånd med en portföljmetod.
Men nyttan har visat sig vara större än enbart för klimatrapporteringen:
– Åtgärder för att underlätta cykling och resor utan bil ökar inte bara hållbarheten – det leder också till nöjdare kunder, säger Anna Denell.
Redan innan bolaget valde att satsa på hållbarhet som en del i den övergripande strategin, hade man valt att satsa på fastigheter i kollektivtrafiknära lägen – inte primärt av klimatskäl, utan för att dessa lägen helt enkelt är mer attraktiva för hyresgäster. Och trots att Vasakronan har satsat länge på dessa kollektivtrafiknära lägen utgör hyresgästernas pendling fortfarande Vasakronans enskilt största utsläppspost.
För att bidra till mer hållbara resvanor erbjuder Vasakronan en palett av lösningar, anpassade efter platsens förutsättningar. Det kan handla om cykelrum, dusch- och omklädningsmöjligheter, elbilsladdning, samt ett parkeringssystem med tillstånd istället för fasta platser – något som ger flexibilitet och effektivare ytanvändning. Allt detta kompletteras med en tydlig strategi för att placera fastigheterna där det finns god tillgång till kollektivtrafik.
Samverkan och systemskiften
Samarbete med kommuner och kollektivtrafikmyndigheter är viktig, men enligt Denell behövs det mer:
– Transporter är en bredare samhällsfråga, inte något en enskild fastighetsägare kan lösa på egen hand. Vi försöker föra dialog med lokala aktörer, men det är inte alltid lätt.
Hon betonar också hur tillgången till hållbara transportalternativ påverkar företags attraktivitet som arbetsgivare. Det är delvis en generationsfråga och ett systemskifte – som blir en affärsfråga för Vasakronan:
– Många yngre väljer bort arbetsplatser dit man inte kan ta sig kollektivt eller cykla.
Företag som hyr kontor i bilberoende lägen har därmed svårare att rekrytera ny personal, något som Vasakronan får höra från kunder som vill byta till mer centrala, kollektivtrafiknära lägen. Att kunna erbjuda mobilitetslösningar blir därmed inte bara ett klimatbidrag – utan ett konkurrensmedel för att behålla och attrahera hyresgäster.
Utmaningar med data
Datainsamlingen kring hyresgästernas pendlingsresor sker via enkäter, men svarsfrekvensen är ofta låg och självselektionen problematisk. Därför inkluderas data ännu inte i bolagets klimatredovisningstabell, men omnämns i löpande text.
– Vi ser ändå ett stort värde – både som ögonöppnare internt och för våra kunder. Nästa steg vore att förbättra datakvaliteten och kanske göra mer med hjälp av ny teknik eller forskningssamarbeten.
Plats för människor
Vasakronan arbetar med mobilitetsfrågor utifrån flera perspektiv – klimat, hälsa och stadsutveckling. Att minska beroendet av bilresor handlar inte om att ta ställning mot bilen, utan om att skapa mer attraktiva stadsmiljöer:
– Bilen tar mycket plats i staden. Den ytan kan istället användas till grönytor, uteserveringar eller offentlig konst – sådant som gör områden mer levande och tilltalande. Det bidrar i sin tur till att göra fastigheterna mer attraktiva för våra hyresgäster, säger Anna Denell.
Genom att inkludera pendlingsresor i klimatredovisningen visar Vasakronan att hållbarhet handlar om mer än byggnadens utsläpp. Det handlar också om hur människor rör sig till och från platsen – och hur fastighetsägare kan vara en del av lösningen.

Bild: Vasakronan
Läs mer och kontakt
Läs mer om Vasakronans hållbarhetsarbete här.
Vasakronans hållbarhetsrapport 2024 hittar du här.
För mer information om Trivectors arbete med fastighetsbranschen, kontakta Rasmus Sundberg.
Intervju genomfördes av Anna Stankovski Clark.
Läs mer om Annas arbete med data om pendling på trivectortraffic.se och travalytics.io